Napjainkban nagyon népszerűek a magyar és külföldi sorozatok, szinte nincs is olyan ember, aki legalább egyet nem nézett volna végig. A “Barátok közt” és a “Jóban rosszban” szereplőinek életét nap mint nap követhetjük nyomon, sőt a színészeket sokszor a megformált karaktertől is nehezen vonatkoztatják el a nézők. Sokszor az utcán is a sorozatból jól ismert néven szólítják meg őket az emberek.

 

Miben állhat vajon a sorozatok népszerűsége? Mért szeretjük őket? Ezek a kérdések gyakran foglalkoztatják az újságírókat, pszichológusokat, riportereket. Én is megpróbálom rá megtalálni a válaszokat a következőkben.

 

A magyar sorozatok igyekeznek a valóságból meríteni, olyan témákat dolgoznak fel, amelyek mindannyiunkat érintenek. A szereplők, miután napi rendszerességgel találkozunk velük, ismerősek, szinte “családtagok”, és jól esik időnként bekukkantani, hogy mi történik velük. Szerelem, cselszövés, félrelépés, konfliktusok, családi, testvéri kapcsolatok: mindennapi témák, sokszor magunkra ismerhetünk a történetekben. A sorozat nézés kicsit kiszakít a valóságból, a mindennapi “taposómalomból”, problémákból, segít kikapcsolódni, és a barátokkal is lehet beszélgetni róla, melyik sorozatban mi történt.

 

A külföldi sorozatok is sok nézőt vonzanak a képernyőhöz, sőt a net elterjedésével utólag is meg lehet őket nézni. A “Búra alatt”, a “Lost”, a “Vámpírnaplók”, a “Dr. House”, a “Vészhelyzet”, a “Született feleségek”, a “Jóbarátok” szinte mindenki számára ismerősek.

 

A recept egy jó sorozathoz: népszerű és kedvelt karakterek, jó történetvezetés, folyamatos izgalom, ami újra és újra leülteti a nézőt a sorozat elé, olyan téma, amellyel valamennyire azonosulni tudunk, valamiféle mondanivaló, amit magával tud “vinni” az ember.

 

sorozat2Az összefüggő történetek, ahol az egyik epizódból következik a másik, szinte “függővé” tesz, mert kíváncsi a néző, hogy hogyan folytatódik a történet, és soha nincs olyan érzése, hogy “vége van”, nagyon sikeresek. A kulcsa talán abban rejlik, hogy folyamatos izgalomban tart, lehet rajta gondolkozni, hogy vajon hogyan folytatódik, mi a megoldás. A másik típus, amelyben a szereplők ugyanazok nagyjából, de a történet nem függ szervesen össze epizódonként, hanem mindig új történetet dolgoz fel. Itt kíváncsiak vagyunk arra, hogy a számunkra kedvelt karakterek hogyan oldják meg az újra és újra felmerülő helyzeteket.

 

A sorozatok titka feltehetőleg abban rejlik, hogy segítenek egy kicsit elvonni a figyelmet a mindennapi problémákról, kínálhatnak számunkra új megoldási módokat is, és a karakterektől is elleshetünk ötleteket a mindennapi helyzetekre, tehát alapvetően azt gondolom, hogy időnként hasznos is lehet számunkra egy kis sorozatnézés. Itt is a mérték a lényeg, hogy a mindennapi életvitel mellett, amíg nem befolyásolja károsan azt, beleférhet időnként.

 

Elsősorban a könyvolvasást preferálom, hiszen sokan szembesültek már azzal, hogy könyvben bármelyik sorozat, sokkal jobb a filmváltozatnál, a könyvek varázsa pótolhatatlan, de emellett néha-néha nem baj, ha egy-egy sorozatot is szívesen megnézünk.

 

 

Forrás: http://www.gazdageniko.hu/blog/sorozat-fuggoseg/