Napjainkban nagyon népszerűek a magyar és külföldi sorozatok, szinte nincs is olyan ember, aki legalább egyet nem nézett volna végig. A “Barátok közt” és a “Jóban rosszban” szereplőinek életét nap mint nap követhetjük nyomon, sőt a színészeket sokszor a megformált karaktertől is nehezen vonatkoztatják el a nézők. Sokszor az utcán is a sorozatból jól ismert néven szólítják meg őket az emberek.

 

Miben állhat vajon a sorozatok népszerűsége? Mért szeretjük őket? Ezek a kérdések gyakran foglalkoztatják az újságírókat, pszichológusokat, riportereket. Én is megpróbálom rá megtalálni a válaszokat a következőkben.

 

A magyar sorozatok igyekeznek a valóságból meríteni, olyan témákat dolgoznak fel, amelyek mindannyiunkat érintenek. A szereplők, miután napi rendszerességgel találkozunk velük, ismerősek, szinte “családtagok”, és jól esik időnként bekukkantani, hogy mi történik velük. Szerelem, cselszövés, félrelépés, konfliktusok, családi, testvéri kapcsolatok: mindennapi témák, sokszor magunkra ismerhetünk a történetekben. A sorozat nézés kicsit kiszakít a valóságból, a mindennapi “taposómalomból”, problémákból, segít kikapcsolódni, és a barátokkal is lehet beszélgetni róla, melyik sorozatban mi történt.

 

A külföldi sorozatok is sok nézőt vonzanak a képernyőhöz, sőt a net elterjedésével utólag is meg lehet őket nézni. A “Búra alatt”, a “Lost”, a “Vámpírnaplók”, a “Dr. House”, a “Vészhelyzet”, a “Született feleségek”, a “Jóbarátok” szinte mindenki számára ismerősek.